Alkmaars enthousiasme voor Slimmere Zorg groeit voort

Tweede ronde van pilot levert maar liefst 12 genomineerden op

Vrijdagochtend heeft wethouder Anjo van de Ven (Wmo) 12 genomineerden voor de finale van de tweede ronde Slimmere Zorg ontvangen op het Stadhuis. De genomineerden zijn kandidaat voor de finale van de tweede ronde, op 29 augustus.

Alkmaar kiest voor Slimmere Zorg. Enthousiast reageren instanties, bedrijfsleven en cliënten Wmo op de oproep van wethouder Wmo Anjo van de Ven om met slimme ideeën voor een kwalitatief hoogwaardige, betaalbare en dus ‘Slimmere Zorg’ te komen. Leverde het platform slimmerezorg.com al begin van dit jaar een ruime 30 werkbare ideeën op, met de afronding van de tweede ronde is het totaal inmiddels boven de 100 uitgestegen.

© Fotostudio Wick Natzijl,www.wicknatzijl.nl

Zorg en techniek
Slimmere Zorg is een pilot van de gemeente Alkmaar waarbij inwoners en zorginstanties samen op een laagdrempelige manier de zorg organiseren. Het doel is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam thuis kunnen wonen. In deze tweede ronde lag de nadruk op de verbinding van zorg met techniek, zoals gebruik van domotica, robotica, beeldbellen, social media apps etc. Kortom; de techniek als vriend, die ook kan helpen bij sociale contacten, het verbinden van professionals en mantelzorgers en het vergroten van zelfredzaamheid.

Goede ideeën worden beloond: in de pilot is een wedstrijdelement opgenomen. De beste ideeën worden door een jury onder leiding van wethouder Anjo van de Ven (OPA) gehonoreerd met een voor het betreffende project toereikend geldbedrag.

Workshop
Vrijdagochtend moesten de genomineerden na het welkomstwoordje van de wethouder aan het werk. Een workshop waarbij zij tips ontvangen hoe ze hun idee nog beter uit konden werken voor de finale, viel hun ten deel. Zo krijgt iedereen gelijke kansen om de eindstreep te behalen. Van de 12 genomineerden gaan er 6 door naar de finale. Wie dat zijn wordt in de loop van augustus bekend gemaakt, wanneer de jury de uitgewerkte ideeën kritisch heeft kunnen beoordelen.

© Fotostudio Wick Natzijl,www.wicknatzijl.nl

Finale
Tijdens de finale van 29 augustus worden de beste inzendingen door een deskundige jury gekozen. Zij krijgen dan de middelen om hun slimme ideeën uit te voeren. Wethouder Van de Ven: “De gemeente kiest op deze manier samen met haar inwoners, zorginstanties en ondernemers voor een vooruitstrevende aanpak. En dat werkt. Het is mooi om te zien dat het enthousiasme om mee te denken en mee te doen steeds groter wordt, je merkt dat het echt gaat leven in de stad en dat er heel veel slimme en creatieve oplossingen mogelijk zijn.”

Zorg voor Elkaar
De prijswinnaar van de eerste ronde, het platform www.zorgvoorelkaar.com is inmiddels gelanceerd. Het wil vraag en aanbod op het gebied van vrijwilligerswerk rondom zorg bij elkaar brengen.

Meer informatie over alle inzendingen, inclusief alle genomineerden, is verkrijgbaar via de website www.slimmerezorg.com.

foto: © Gemeente Alkmaar, Fotostudio Wick Natzijl

Archief Slimmere Zorg