Night & Culture Debate levert frisse inzichten op

Na de perikelen bij Life 072 is er flinke discussie ontstaan binnen Alkmaar over het nachtelijk uitgaansleven. Daaruit bleek dat er grote behoefte is aan meer faciliteiten voor jongeren- en nachtcultuur in de regio. Daarom vond op zondagavond 25 mei in de Pleinzaal van Theater De Vest het eerste ‘Night & Culture Debate’ plaats. Het debat werd georganiseerd door Life 072 en Outsiders in samenwerking met gemeente Alkmaar en Alkmaar Doet Het. De opkomst was boven verwachting. Zo rond de honderd mensen wisten Theater De Vest te vinden, luisterden daar naar de sprekers en wisselden met elkaar van gedachten via discussies. Anjo van der Ven, wethouder Cultuur van gemeente Alkmaar opende het debat. Zij wil vooral de jongeren helpen om de nachtcultuur binnen Alkmaar te stimuleren.

Een inspirerend verhaal kwam William Köster (New Dutch School) uit Arnhem. Deze gemeente is al een stapje verder met het stimuleren van het nachtelijk cultuurleven. Wanneer jongeren initiatieven ontwikkelen zou de gemeente daar de regelgeving beter op mogen aanpassen. Door de gemeente Arnhem op een positieve manier uit te dagen heeft William al veel bereikt. Volgens spreker Maya Link (Samba Salad) is er binnen Alkmaar grote behoefte aan vrijplaatsen en ruimte om te kunnen experimenteren, daar zouden leegstaande panden voor ingezet kunnen worden. Tim Schilder (Retro) vindt dat er geen ruimte meer is om zijn Retro feesten te organiseren nu Life 072 en de gemeente door de rechter zijn teruggefloten. Maar hij geeft tegelijkertijd aan dat het ook weer stimuleert tot het ontwikkelen van nieuwe initiatieven.

Vooral de bevlogen toespraak van Robert Jan Wille (3Gram) pakte velen. Hij zei vooral te kijken naar wat nu al wél mogelijk is en pleitte voor het afstemmen van het beleid op een plan met een duurzaam nachtleven. Zijn idee werd enthousiast door iedereen ontvangen. Laatste punt van de avond was dat er een sterke behoefte is aan een echte Alkmaarse nachtburgemeester. Deze zou moeten zorgen dat alle betrokken partijen beter met elkaar kunnen samenwerken zodat er een rijker nachtleven en een meer divers aanbod ontstaat. Er is vooral behoefte aan betere communicatie, minder regeldruk en aan meer ruimte voor creatieve initiatieven binnen het nachtelijk cultuurleven, zo waren een paar conclusies na het debat.

Archief Cultuur Zonder Grenzen